Frågor och svar om din hund

Frågor och svar kring hundar, utifrån deras behov, egenskaper och vad de mår bäst av.

Längs med vägen som jag jobbat som hundadministratör och utifrån min långa erfarenhet så har jag fått många frågor från hundägare jag träffat på.
Alla frågor jag fått har ett stort värde – och jag tänkte att svaren på dessa även kan hjälpa andra hundägare, med liknande funderingar.

Därför finns numer denna sida med frågor och svar kring hundar, utifrån deras behov, egenskaper, vad de mår bäst av, osv. Har du en fråga som du inte hittar svaret på här – så maila mig gärna, kanske fler undrar samma sak som just du gör.

Börja att öva redan när den är en valp. Det räcker med att du är där vid tassarna och känner, tittar, trycker lite försiktigt, allt för att den ska bli van med kloklippning och för att avdramatisera att man rör vid tassarna, något som tyvärr kan vara obehagligt för vissa hundar.

När du sen ska till att klippa klorna se till att ha mycket tid, stressa inte utan låt det ta den tid det tar. Hellre att ni får en bra stund än att du hinner stressa igenom alla klor. Kan du bara klippa 2-3 klor, låt det vara så och ta några till i morgon istället. 

Har din hund ljusa klor kan du ganska lät se pulpan, den syns som en röd sträng som blir smalare ju högre upp på klon den kommer för att sen ta slut. Det är ovanför pulpan du ska klippa och om du är osäker på vart den slutar, klipp hellre än bit ovanför.

Det viktiga är inte att klon blir helt nedklippt, det viktiga är att få bort det trasiga och spetsiga högst upp så att inte hunden gör sig illa när den kliar sig eller när den går på hårt underlag så att klon viker sig.

Har du ändå råkat klippa i pulpan så kan det börja blöda, försök att inte ömka för mycket med hunden. Hämta papper och tryck på tassen tills det slutar blöda men försök gärna att klippa en klo till sen så att hunden inte blir rädd till nästa gång.

Det är ingen fara att man råkar klippa i pulpan men det kan göra lite ont och vara obehagligt för hunden. Oftast läker det jätte fint men ha lite koll första dygnet så att det inte verkar infekterat. 

Det är givetvis högst individuellt. Dels beror det på vilken ras du har, vilken ålder det är på hunden och om den är inne i tillväxtfaser, löp eller om den har någon sjukdom.

Jag förespråkar alltid fri tillgång till mat men under uppsikt givetvis att den inte börjar gå upp i vikt. Hundar, liksom vi människor, kan vara väldigt hungriga vissa dagar och mindre hungriga andra dagar och för att slippa stressen med att få i sig den förutbestämda maten låter jag alltid maten stå framme och så går de och äter när de är hungriga.

Har du en hund som alltid äter så fort mat ställs fram hade jag rekommenderat att ge 3 mindre portioner om dagen än att ge en stor måltid då den antagligen behöver få i sig ett jämt flöda av mat för att hålla sig mätt längre.

Det finns ingen generell lag på var eller när hunden måste hållas kopplad. Det kan skifta från kommun till kommun så det är bättre att läsa på om vad som gäller i just din kommun.

Men det man säger rent generellt är att hunden måste vara kopplad på offentliga platser såsom lekplatser, inne i centrala delar av staden, naturparker samt på badstränder. Dessutom råder koppeltvång (ej lagstadgat) där vilda djur vistas under mars till augusti pga att de vilda djuren föder sina ungar under den tiden på året och måste då få ha lugn och ro omkring sig.

Har du dock en så pass väl dresserad hund som kommer vid inkallning samt kan gå vid din sida oavsett vilda djur så får den gå lös men man brukar säga att det ska vara som att du har ett osynligt koppel mellan dig och hunden.

Är man osäker på hur lydig hunden kommer att vara bland vilda djur är det bättre att sätta på koppel för att inte störa djur och natur.

Detta är mycket individuellt. Dels beror det på vilket typ av godis du ger din hund, är den full med tillsatser och socker gäller samma regler som för barn, bara ibland och i mindre mängd.

Ger du ett lite mer naturligt godis såsom torkat kött kan du ge betydligt mer. Det finns oerhört mycket bra godis att välja på i djuraffärerna idag.

Och dels beror det också på hur mycket din hund rör sig. Är det en väldigt aktiv hund som rör sig mycket kan du ge ganska mycket godis men är det en stillasittande hund är det bättre att ge någon bit här och där utan att överdriva.

Märker du att din hund börjar bli överviktig är det bättre att dra ner på godiset än att dra ner på maten. Hemmagjorda köttbullar är ett bra alternativ om man vill ge lite nyttigare godis, då helt utan tillsatser och kryddor. Eller ugnsrostad blodpudding. 

Har du en fråga? Skriv gärna!