Patella luxation – vad är det egentligen?

Ser att det här med patella luxation kommer upp titt som tätt och då ofta i samband med avel så jag tänkte att jag måste reda ut några saker som jag tror att många missuppfattar.

Patella betyder knä på hundar så att de har Patella är bra😉

Det man menar är givetvis om hunden har Patella luxation eller om den har anlag för att få Patella luxation.

Patella luxation KAN vara ärfligt men behöver absolut inte vara det, en äldre hund kan utveckla luxation eller en yngre hund som råkar trampa fel eller skadar sig illa.

Det är lite som diabetes, det finns olika typer av Patella luxation och man kan inte säkert veta vilket din hund har drabbats av om den utvecklar luxation. Ärftligt eller olycka?

Det sägs att detta är vanligt på våra raser, och det stämmer, men detta betyder inte att andra raser inte kan få det. Det är som att säga att visa nationaliteter inte kan få problem med sina knän när de blir äldre. Detta är alltså ett problem som kan uppstå på alla raser och alla åldrar men är något vanligare på våra små raser pga de tiny tiny små knäskålarna🤗

Patella luxation betyder att knät helt enkelt hoppar ur sin skål. Man delar upp det i olika grader :

0 = Obefintlig luxation, knät ligger perfekt i sin skål.

1 = Svag luxation, knät kan hoppa ur skålen men hamnar lätt tillbaka där så detta är ett tillstånd som många hundar kan leva med utan att vi märker något.

2 = Luxation, knät hoppar lätt ur knät och hoppar inte alltid tillbaka av sig själv utan kan behöva hjälp av oss eller i värsta fall av veterinären. Ses ofta genom att hunden haltar tillfälligt eller lyfter upp sitt ben och vägrar stödja på den.

3 = Kronisk luxation, knät går inte att sätta tillbaka i skålen och kräver operation.

Betyder detta då att jag inte får avla på min hund om den har Patella luxation? NEJ! Lagen säger inte att du inte får avla på en hund som har Patella luxation, men… precis som med allt annat så bör sunt förnuft gå före viljan att ha söta valpar. Om du vet med dig att din hund har en lång historik i släkten av Patella Luxation och den har/har haft hög grad av Patella luxation själv så kan det vara lämpligt att inte riskera att valparna får det också då detta kan vara ett smärtsamt tillstånd och då man inte vet om din hund har det ärftligt eller genom otur är det dumt att ta risken.

Det är SKK som förbjuder avel av hundar med Patella luxation men även där får man avla om bara tiken eller hanen endast har grad 1. Men, som sagt, lagen säger inte att du inte får så om det är någon som hoppar på dig, om du trots allt bestämt dig för att avla på din hund med luxation så kan du hänvisa till vad lagen säger.

Och med detta inlägg menar jag icke sa nicke att alla ska springa och avla på sina hundar med Patella luxation nu😁

Men rätt ska vara rätt och jag ser så många som blir påhoppade om detta och jag tycker det är synd. Patella luxation är INTE dödligt och många många hundar kan leva hur bra som helst trots luxation i patellan.

Cessie hade tillfälligt luxation efter att hon skadade knät men vid undersökning 1 år senare hade det gått tillbaka då det bara var svullnaden efter fallet som gjorde att knät tillfälligt hoppade ur skålen. Ingen av hennes valpar har heller uppvisat luxation. Däremot finns det fall där både hanen och tiken är 0 -0 i grad men där alla valpar ändå får luxation så man kan verkligen aldrig veta.

Så – använd sunt förnuft och lita på din egen magkänsla. Ta även hjälp av andra som kan ha erfarenhet av detta och som kan vägleda dig om du är osäker❤️❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *