Det är många som vill ha sina hundar lösa men inte vågar!

Här följer därför tips och trix för att kunna ha era hundar lösa och kom ihåg, det är aldrig försent att börja öva med sina hundar. Det gamla uttrycket “du kan inte lära din gamla hund att sitta” är just bara ett gammalt uttryck

Jag hör ofta hundägare som säger “jag litar inte på min hund” men det man egentligen menar är att man inte litar på sin egen förmåga att få in hunden. Och det är fullt förståeligt, har man inte haft hund tidigare eller aldrig fått verktygen så kan det vara svårt att veta hur man ska göra och ens största skräck är ju att hunden ska dra iväg och inte komma tillbaka. Men, det är extremt ovanligt att din egen hund helt plötsligt bara drar till skogs och inte kommer tillbaka.

Det är en sak med lånade hundar eller om din hund blir extremt rädd för någonting men, som sagt, detta är väldigt ovanligt och inget du ska gå och vara rädd för till vardags. En hund är ett flockdjur och vill vara nära sin ägare. Ju tryggare den är, ju längre bort kommer den våga gå men drar iväg till skogs gör den inte om ni har en fin och sund relation.

Så, hur gör man nu då? Jo, först måste man givetvis se till att man har en tillitsfull relation. Verkar min hund lita på mig? Jag kommer att kunna lita på min hund så det som är viktigt är att min hund kan lita på mig. Om jag säger att den ska få godis, får den godis då? Om jag säger att du ska få gå ut nu, får den gå ut då? Hundar är som barn, luras man för många gånger så lär den sig att det där kan jag inte lita på så då är det lika bra att jag hittar andra sätt att komma undan. Var alltid konsekvent och tydlig med din hund. Om den måste duschas men avskyr det, visa hellre tydligt att den tyvärr måste duscha ändå än att lura in den i badet.

När nu väl detta med tillit sitter, ta ut din hund. Ställ dig på en väldigt stor yta, du ska inte tänka att ju mindre yta ju lättare är det att den inte kan smita. Du måste kunna se den tydligt även om den skulle få för sig att springa iväg. Första gången den är lös kanske den blir helt uppspelt och vill springa och nosa på allt, detta betyder inte att den smiter, härifrån måste ni sen jobba fram hur långt ifrån dig den är tillåten att gå och vad som gäller för att den överhuvudtaget ska få gå lös, men detta kommer vi till snart.

Nåväl, ute på den stora ytan släpper du din hund lös. Fickorna är givetvis fulla med favoritgodiset och du är full av självförtroende!

Hunden börjar röra sig bort från dig. Så fort den vänder huvudet mot dig, bara för att kolla var du är, beröm! Gå INTE efter hunden. Om den vänder och går tillbaka mot dig, beröm massor och sätt lugnt på kopplet igen. Visa att du är jätte stolt över din hund. Släpp den lös igen och gör samma sak en gång till. Om din hund INTE vänder tillbaka och går mot dig, stå fortfarande kvar på samma ställe. Ropa och gör dig lite roligare, fya inte eller skrik NEJ. Det kommer göra att den förstår vad som är på väg att hända och att kopplet hägrar. Allt ska bara vara glatt och roligt, det här är något som ska vara lustfyllt för både hund och ägare.

Om du skulle ha en så busig hund som faktiskt tar fart och drar iväg, stå ändå kvar på samma ställe. En hund ska aldrig bli jagad, det kan den uppfatta som en lek och springer längre bort. Dessutom kan du tappa bort vart den har gått då och ni kommer längre ifrån varandra. En hund hittar alltid tillbaka till sin ursprungsplats så ha tålamod och stå kvar, ropa och låt glad och rolig. Den kommer komma tillbaka när den inser att den är ganska ensam där långt borta från sin ägare.

När första stegen sitter, börja gå med hunden, se att den har koll på vilket håll ni går åt och att den följer dig snarare än att du följer hunden. Så fort den korrigerar sin vägbana mot dig, beröm och visa att du är stolt och tycker den är jätte duktig. Öva på att kalla in din hund, sätt på kopplet, gå en bit i koppel, släpp den lös igen, på med koppel osv. Att bara gå med hunden en bit, släppa den lös, och sen ta in den och låta den gå resten av vägen i koppel kan göra att den lär sig att när kopplet åker på så är det roliga slut och vi måste gå hem. Vilket kan göra att din hund vägrar komma. Bättre att släppa den lös flera gånger så att den lär sig att koppel inte per automatik innebär tråkigheter och att det roliga är över för denna gången. På och av, på och av helt enkelt. Öva öva öva!

Och jag kan inte nog betona vikten av att INTE jaga in din hund, känner du att den inte tycker att du är tillräckligt rolig att komma tillbaka till och hundgodisarna är slut i fickan gå snarare åt andra hållet. Småspring gärna lite, gör någon rolig rörelse, din hund ska känna att matte/husse ÄR roliga och dit vill jag springa. När den väl kommer fram till dig, kasta dig inte på hunden och “fånga” in den. Det ska vara ett samspel mellan er. Beröm, klappa din hund, kanske sätt dig på knä vid hunden och hitta connection. När båda lugnat ner sig, sätt på kopplet under lugna former.

Och under hela denna tiden där du över på att ha din hund lös, använd INTE Flexi koppel. Flexi koppel gör att hunden slipper tänka och väntar på “knycket” för hur långt ifrån dig den får gå. Den måste lära sig att tänka själv och att alltid ha eget ansvar att veta vart du är och hur långt ifrån dig den är. 

Låt den gå i kortkoppel istället och öva på att “gå lös” även när kopplet är på. Beröm när den tittar på dig, skapa ett samförstånd och lär den att så länge kopplet är löst så gör den allt rätt. När den drar och sliter stannar du till och inväntar tills den slutat dra och går sen vidare. Allt ska ske med samförstånd och respekt er emellan.

Lycka till nu och den dagen ni går där med era lyckligt lösa hundar hoppandes och skuttandes på kullar och stenar så kommer ni tycka vägen dit var såå värt det❤️❤️❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *